Noc świętojańska i zlot Food Track-ów w Brzegu [fotorelacja]

6
Reklama

Dzisiaj (24.06), nad Odrą w Brzegu rozpoczęła się dwudniowa impreza organizowana przez Gminę Brzeg, Brzeskie Centrum Kultury oraz Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji. „Nocy Świętojańskiej” towarzyszył również zlot „Food Traków”. Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji, m.in. wyścig smoczych łodzi, lot balonem i występy artystyczne.


Do rywalizacji w wyścigu „Smoczych Łodzi”stanęło dwanaście zespołów. Każdy miał za zadanie przepłynąć około 250 m pod nurt rzeki – liczył się najlepszy czas. Najszybsze ekipy zmierzyły się w finale, w którym zwyciężyli żołnierze z 1. Pułku Saperów „Kompania Rozminowania”. Na kolejnych pozycjach uplasowali się „Klub Żeglarski Fala” oraz „Wikingowie”.

Reklama - ciąg dalszy wpisu poniżej

Na Placu Drzewnym zgromadziło się kilkanaście mobilnych punktów gastronomicznych w których miłośnicy jedzenia mogą skosztować potraw z wielu części świata.

Wiele podróżowaliśmy w trakcie studiów, głównie do krajów Europy Środkowo-Wschodniej na Bałkany. Bardzo spodobał się nam klimat i jedzenie z tego rejonu – opowiada o zamiłowaniu do Bałkan Andrzej z Balkan Burger.

– Jedzenie, które serwujemy, to potrawa narodowa. Jest podawana na każdym rogu, traktowana jako danie uliczne. To nas zainspirowało i zmotywowało do działania, tak powstał nasz pomysł na naszego Food Truck-a. Nasze burgery robione są z Wołowiny, na Bałkanach nazywane są 'PLJESKAVICA’ (w zależności od regionu serwuje się również z baraniną lub wieprzowiną), jest to zupełnie inny produkt od 'amerykańskiego Burgera”, mięso jest odpowiednio przyprawione, na co wywarły wpływy tureckie – wyjaśnia Andrzej z Balkan Burger.

Oprócz dań wytrawnych można liczyć na desery. Ciekawą propozycją jest „Czekoladowy Kebab”. – Byliśmy Kiedyś na wycieczce we Włoszech, tam zaczerpnęliśmy pomysł, który postanowiliśmy przywieźć ze sobą do Polski. „Czekoladowy Kebab” zawijamy w naleśnika, który jest ubarwiony wanilią i kurkumą. Do środka lądują kawałki czekolady, plus dodatkowe składniki, takie jak kawałki oreo, czy M&M, ale mogą być to również sezonowe owoce. Przygotowanie takiego deseru trwa do pięciu minut, wszyscy miłośnicy słodyczy wychodzą od nas zadowoleni – opowiada Oskar z Choco Kebab.

W niedzielę (25.06) do godziny 18:00, będzie można jeszcze spróbować potraw z Food Trucków.

Reklama