Działania w zakresie ubiegania się o Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie w Mąkoszycach

0

Promocja zdrowia to proces umożliwiający jednostkom lub grupom społecznym zwiększenie kontroli nad uwarunkowaniami zdrowia w celu jego poprawy. W procesie tym występują cztery nadrzędne kategorie – pola zdrowia, które mają największe znaczenie dla kształtowania zdrowia i są to: styl życia ludzi, środowisko życia, czynniki biologiczno-dziedziczne, organizacja opieki zdrowotnej.

W ramach zdobywania certyfikatu Szkoły Promującej Zdrowie podjęliśmy wiele działań od września 2017, kiedy to rada pedagogiczna wyraziła chęć przystąpienia do programu. Nawiązaliśmy współpracę z koordynatorem wojewódzkim, panią Agnieszką Skrzydelską,  a następnie przedstawiliśmy ideę Szkoły Promującej Zdrowie nauczycielom, uczniom, rodzicom i pracownikom szkoły. Obecnie w zdobywanie certyfikatu zaangażowana jest cała społeczność szkolna.

Został powołany Zespół ds. Promocji Zdrowia, który intensywnie przeprowadzał od września liczne działania, akcje informacyjne i konkursy dotyczące promocji zdrowia.

   Działania te  mają za zadanie małymi krokami przekonać społeczność szkolną do tego, że nasze zdrowie zależy w dużej mierze od nas samych i należy o nie odpowiednio dbać.

Na początku października ogłoszono konkurs na logo szkoły promującej zdrowie. Zwyciężył projekt ucznia klasy IV  i od tej pory znak ten reprezentuje naszą placówkę w dalszych działaniach.

Kolejnym krokiem było jesienne sadzenie tulipanów na klombach przy naszej szkole, połączone z aktywnością fizyczną – ćwiczeniami na siłowni na świeżym powietrzu, którą mamy za budynkiem szkoły. Uczniowie chętnie wykonywali ćwiczenia i wymieniali się sprzętem sportowym.

W październiku i listopadzie na polu promocji zdrowia działo się bardzo dużo. Przeprowadzono następujące akcje:

konkurs przyrodniczy po hasłem „Zdrowo jesz- zdrowiej żyjesz”. Celem konkursu było kształtowanie nawyków zdrowego żywienia oraz uświadamianie zagrożeń chorobami spowodowanymi złym odżywianiem;
„fit bufet”, czyli owocowo-warzywne przekąski i soki, które wykonywali uczniowie podczas dyskoteki szkolnej

,,Dzień Pieczonego Ziemniaka” – spotkanie, które miało na celu integrację uczniów, wyzwolenie pozytywnych emocji, a także zachęcenie dzieci i młodzież do spróbowania smaków jesieni: pysznej zupy – krem z dyni, bohatera tego dnia, a więc pieczonego ziemniaka oraz ciasteczek dyniowo – żurawinowych

„sportowe przerwy” w formie zumby, aerobiku czy też ćwiczeń ogólnorozwojowych;
warsztaty zielarskie,  dzięki którym uczniowie zaznajomili się z wyglądem, zapachem i właściwościami leczniczymi ziół z naszych łąk i pól, tych bardziej i mniej znanych

„Śniadanie daje moc” – program promujący zasady zdrowego odżywiania i zwiększający świadomość nt. roli pierwszego posiłku w diecie dziecka

wprowadzenie Kodeksu Spożywania II Śniadania w Szkole, zakładający, że  podczas drugiej przerwy w godz. 9:05 – 9:15 wszyscy uczniowie wraz z nauczycielem, który miał w danej klasie lekcje pozostają w salach i wspólnie spożywają drugie śniadanie

debata pt.:,, Woda kontra napoje kolorowe”, której uczestnikami byli uczniowie klas IV-VII, a pozostali uczniowie stanowili widownię. Rezultatem debaty jest pojawienie się dystrybutora z wodą na korytarzu szkolnym, z którego coraz częściej i coraz więcej uczniów korzysta. Na potrzeby debaty zostały również stworzone ulotki na temat walorów picia wody, zawierające  przepisy na orzeźwiające, naturalne wody smakowe, które można przyrządzać w domu.

Zimą zostały przeprowadzone następujące działania:

  • turniej sportowy pod nazwą „Mikołajkowa Ścieżka Zdrowia”. Celem tej imprezy była integracja uczniów w różnym wieku podczas zabaw i gier sportowych, ale także promocja zdrowego stylu życia, umiejętność rywalizacji w duchu zasad fair-play i doskonała zabawa podczas mikołajkowej zumby
  • wykonanie karmników dla ptaków, połączone z aktywnością fizyczną uczniów na świeżym powietrzu
  • wysiewanie bio-kiełków w kiełkownicy i ich spożywanie w kanapkach
  • wysiew nasion ziół w doniczkach – inicjacja herbarium. Wraz z nastaniem wiosny Szkolny Zespół ds. Promocji Zdrowia zainicjował
  • Szkolny Konkurs Wiedzy o Zdrowym Stylu Życia. Celem konkursu było propagowanie wśród uczniów wiedzy prozdrowotnej i zdrowego stylu życia, nabywanie prozdrowotnych przyzwyczajeń i nawyków, wspomaganie rozwoju dziecka w przyjaznym i zdrowym środowisku, stwarzanie sytuacji do kształtowania w uczniach postawy prozdrowotnej. Ponadto przypomniano o dbaniu o higienę osobistą i aktywnym stylu życia, który ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie
  • konkurs na nakręcenie filmiku który zachęca do zdrowego trybu życia. Każdy zgłoszony do konkursu filmik był bogaty w informacje z zakresu znaczenia zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej czy też chorób cywilizacyjnych w życiu człowieka. Ponadto autorzy wykazali się dużą kreatywnością i pomysłowością.
  • konkurs w ramach obchodów Światowego Dnia Wody, który odbył się 22 marca 2018r. Miał on podkreślić ogromne znaczenie wody, zaapelować o wzmocnienie jej ochrony i oszczędność.
  • Nasza szkoła uczestniczy również w ogólnopolskich akcjach „Owoce w szkole”, czy też „Szklanka mleka”.
  • Podsumowując cały rok pracy należy podkreślić, że  uczniowie wykazują duże zainteresowanie tematyką zdrowia, chętnie angażują się w akcje, kampanie, konkursy.
  • Dziękujemy wszystkim uczniom i nauczycielom naszej szkoły za udział i pomoc w organizacji w/w działań promocyjnych.

             Opracowała: Emilia Michalska i Marta Preis