EKONOMIK W OPOLSKIM OŚRODKU DORADZTWA ROLNICZEGO W ŁOSIOWIE.

0
Reklama
Materiał wyborczy Komitetu Wyborczego Prawo i Sprawiedliwość
Materiał wyborczy KWW Krzysztofa Grabowieckiego
Materiał wyborczy KWW Krzysztofa Grabowieckiego
Materiał wyborczy Komitetu Wyborczego Prawo i Sprawiedliwość

W dniu 21.09.2016 klasa 3 TRA i 4 TRA (technik reklamy) udała się na wycieczkę do OODR w Łosiowie. Organizatorami były nauczycielki przedmiotów zawodowych Irena Czerkawska i Katarzyna Mazurkiewicz. Po przybyciu do Ośrodka poproszono nas na taras pełen smaków, aromatów i zapachów. Tam spotkaliśmy się z panią Iwoną Wajrach właścicielką gospodarstwa agroturystycznego „Uroczysko” w Dylakach (koło Turawy).


Wysłuchaliśmy wykładu na temat ziół. Dowiedzieliśmy się czym są zioła, jakie mają właściwości, jak się je uprawia. Opowiadanie o ziołach ( zaznaczam, interesujące, prowadzone z dużą werwą) pani Iwona rozpoczęła od wskazania na pokrzywę. Pokrzywa zwyczajna należy do bardzo pospolitych bylin występujących powszechnie w całej Europie, również w Afryce,  Ameryce oraz Azji.  Możemy ją spotkać na bezdrożach, obrzeżach lasów, nieużytkach, polanach, w zaroślach  jak również w ogrodach, gdzie traktowana jest jako chwast. Ta niepozorna roślina, dzięki swym właściwościom pomaga dbać o zdrowie. Dodawana do potraw poprawia nasze trawienie i metabolizm. Z młodych liści pokrzywy przygotowuje się sałatki, zupy, jarzynki a la szpinak. Pokrzywa wchodzi również w skład wielu mieszanek przyprawowych. Unikalne właściwości pokrzywy zdają egzamin również w pielęgnacji skóry i włosów.

Reklama - ciąg dalszy wpisu poniżej
Materiał wyborczy KOALICYJNY KOMITET WYBORCZY KOALICJA OBYWATELSKA
Materiał wyborczy KWW ŁĄCZY NAS BRZEG - GRZEGORZ CHRZANOWSKI
Materiał wyborczy KWW ŁĄCZY NAS BRZEG - GRZEGORZ CHRZANOWSKI
Materiał wyborczy KOALICYJNY KOMITET WYBORCZY KOALICJA OBYWATELSKA

W kuchni używamy wielu ziół, dzięki którym wydobywamy nie tylko niepowtarzalny smak, ale także cudowny aromat czy też wzbogacamy jakość naszych potraw. Do drobiu świetna jest mieszanka suszonych ziół z kolendry, macierzanki cytrynowej, trybuli i cząbru. Do mięsa wieprzowego i wołowego – z bazylii greckiej i cynamonowej, oregano, tymianku, macierzanki piaskowej, cząbru, kopru i majeranku; do ryb – z macierzanki cytrynowej, bazylii cytrynowej, szałwii muszkatołowej i mięty cytrynowej. Z mięty i stewii można zaparzać ziołowe herbatki. Zioła stosowane są z powodzeniem w leczeniu rozmaitych chorób i dolegliwości miedzy innymi w chorobach skóry, układu pokarmowego, moczowego, nerwowego, oddechowego. Swą skuteczność zawdzięczają zawartości wielu cennych związków.

Z ziołowego tarasu udaliśmy się do sali konferencyjnej. Tam przy spożywaniu ziołowej herbatki sporządzonej specjalnie dla nas obejrzeliśmy kolorową prezentację jak przygotować ogród ziołowy, czy jak przyrządzić pyszną sałatkę. Następnie spotkaliśmy się z panią Renatą Wojtas kierowniczką Działu Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Turystyki. Młodzież otrzymała do wykonania zadanie konkursowe polegające na zaprojektowaniu tablic edukacyjnych na temat ziół. Celem konkursu jest rozwijanie kreatywności, zdolności informatycznych oraz promocja Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Przewidziane są znaczące nagrody rzeczowe.

Irena Czerkawska

Reklama
Materiał wyborczy KWW ŁĄCZY NAS BRZEG - GRZEGORZ CHRZANOWSKI
Materiał wyborczy KWW Krzysztofa Grabowieckiego
Materiał wyborczy KWW Krzysztofa Grabowieckiego
Materiał wyborczy Komitetu Wyborczego Prawo i Sprawiedliwość