XIX Europejskie Targi Chłopskie w Krzyżowicach

0
Reklama

Już po raz 19. w miejscowości Krzyżowice zostały zorganizowane Europejskie Targi Chłopskie. Jak co roku impreza cieszyła się dużą frekwencją i przyciągnęła wielu wystawców związanych z rolnictwem oraz stowarzyszeń działających w regionie. W programie znalazły się rozmaite konkursy i występy artystyczne.


W tym roku organizatorzy postanowili urządzić konkursy w kategoriach: „najładniejsze stoisko Targów”, „Konkurs stoisk organizacji pozarządowych obszaru Brzesko-Oławskiej Wsi Historycznej”, „Konkurs dla odwiedzających Targi”, „Konkurs kulinarny sałatkowa rewia”. Ciekawostką było „Gotowanie na wielkiej patelni”, czyli warsztaty kulinarne prowadzone przez Mateusza Krojenka, uczestnika programu MasterChef.

Reklama - ciąg dalszy wpisu poniżej

Już po raz dziewiętnasty na terenie gminy Olszanka, w miejscowości Krzyżowice, odbywają się Targi Chłopskie. Wywodzi się to z tzw. „Święta Ziemniaka” i jest związane ze świętem plonów. Z okresem, kiedy chcemy podziękować za to, co zostało zebrane z pól, czyli z dożynkami, które miały też dzisiaj miejsce. Jak widać mamy tutaj do dyspozycji mieszkańców naszej gminy, powiatu i innych regionów naszego województwa dużo atrakcji, kilkadziesiąt stoisk wystawców, stowarzyszeń zrzeszonych w „Brzesko-Oławskiej Wsi Historycznej”, ale również sołectw i lokalne rękodzieła. Zabawa potrwa do późnych godzin wieczornych – powiedziała o imprezie Aneta Rabczewska, wójt gminy Olszanka.

W Targach uczestniczą rolnicy, bo obok odbywały się uroczystości dożynkowe, które rozpoczęły się od uroczystej mszy św. odprawionej przez księdza biskupa Andrzeja Siemienieckiego. Później rozpoczęliśmy „Europejskie Targi Chłopskie”. Założyliśmy, że podczas Targów nie będziemy promowali jedynie naszych rodzimych produktów, ale również organizacji pozarządowych, czyli około 24. stowarzyszeń z obszaru „Brzesko-Oławskiej Wsi Historycznej”, nawet z województwa Dolnośląskiego. Wszyscy mają wspaniałą ofertę kulinarną, produktu lokalnego oraz rękodzieła artystycznego – dodała Ewa Rosińska, sekretarz gminy Olszanka oraz prezes stowarzyszenia „Brzesko-Oławskiej Wsi Historycznej”.

Przyjechałem tutaj z Wielkopolski, spod Wągrowca. Oceniałem sałatki w jednym z konkursów. Było ich sporo i można było spróbować różnych smaków. Jedna z sałatek bardzo mnie zaskoczyła swoim smakiem. Jednym z jej składników był kuskus. Nie ukrywam, że bardzo go lubię. W pozostałych zabrakło kombinacji z przyprawami, ale były dobre. Przygotowałem również dla uczestników Targów żur chłopski oraz chleb, który jest wypiekany prosto z pieca z dodatkiem czarnuszka – opowiedział o jednym z konkursów oraz atrakcji jaką przygotował w ramach warsztatów jeden z członków jury, Mateusz Krojenka, uczestnik programu MasterChef.

Imprezą towarzyszącą Europejskim Targom były dożynki gminy Olszanka. Organizatorami była gmina Olszanka przy współpracy Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenia „Brzesko-Oławska Wieś Historyczna”, Towarzystwo Przyjaciół Krzyżowice, Rada Sołecka w Krzyżowicach oraz Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Olszance.

Reklama