Częściowe otwarcie restauracji, kawiarni i barów od 18 maja. Rząd stopniowo odmraża gospodarkę. Na 18 maja zaplanowano ponowny rozruch restauracji i barów. Oczywiście nie będzie można z nich korzystać tak jak to było przed epidemią. Jest sporo wymogów, które muszą spełniać właściciele lokali gastronomicznych. Jedyną ulga jest fakt, że zrezygnowano z konieczności posiadania ogródka, ale się go zaleca.
Od poniedziałku, 18 maja 2020 r., lokale gastronomiczne będą mogły działać pod warunkiem rygoru sanitarnego. Nowe wytyczne obejmują:
Częściowe otwarcie restauracji, kawiarni i barów od 18 maja
- limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach,
- zachęca się do otwierania ogródków, tam gdzie to jest możliwe.