Częściowe otwarcie restauracji, kawiarni i barów od 18 maja. Zalecane są ogródki. To nie jedyne ograniczenia

0
restauracja
Fragment oryginalnie urządzonego kompleksu restauracyjno-wypoczynkowego Zacisze
Reklama

Częściowe otwarcie restauracji, kawiarni i barów od 18 maja. Rząd stopniowo odmraża gospodarkę. Na 18 maja zaplanowano ponowny rozruch restauracji i barów. Oczywiście nie będzie można z nich korzystać tak jak to było przed epidemią. Jest sporo wymogów, które muszą spełniać właściciele lokali gastronomicznych. Jedyną ulga jest fakt, że zrezygnowano z konieczności posiadania ogródka, ale się go zaleca.

Od poniedziałku, 18 maja 2020 r., lokale gastronomiczne będą mogły działać pod warunkiem rygoru sanitarnego. Nowe wytyczne obejmują:

Reklama - ciąg dalszy wpisu poniżej

Częściowe otwarcie restauracji, kawiarni i barów od 18 maja

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach,
  • zachęca się do otwierania ogródków, tam gdzie to jest możliwe.
Reklama