W lasach i na targowiskach pojawiły się jagody, poziomki czy maliny. Kuszą smakiem i zapachem. Lepiej jednak powstrzymać łakomstwo, bo konsekwencje mogą być bolesne.
Bąblowica to choroba pasożytnicza, którą wywołują larwy tasiemca. Choroba ta uszkadza wątrobę, płuca i mózg. Przenosicielami tej choroby są zwierzęta mięsożerne, głównie lisy, ale mogą ją przenosić nawet koty czy psy. Jaja tasiemca wydalane są przez zwierzęta i mogą mieć kontakt z owocami runa leśnego. Larwy bąblowca mogą dostać się z niemytymi owocami do organizmu człowieka i powodować powstawanie dużych torbieli. Choroba ta przez długi okres (nawet 15 lat) może nie dawać objawów. Diagnostyka bąblowicy u ludzi jest trudna i często bywa mylona z nowotworem.
Uniknięcie bąblowicy jest bardzo proste, wystarczy przed zjedzeniem dokładnie umyć owoce runa leśnego.
Bąblowica – jak zapobiec zakażeniu?
– należy zachować odpowiednie warunki sanitarne uniemożliwiające rozprzestrzenianiu się jaj,
– stale odrobaczać psy, oraz wyeliminować z ich diety surowe mięso innych zwierząt, które mogą być żywicielami pośrednimi tasiemca bąblowcowego,
– odłożyć jedzenie owoców leśnych do momentu powrotu do domu i starannego umycia ich pod bieżącą wodą – nie wolno ich jeść prosto z krzaka!!!
– należy myć ręce po każdym kontakcie ze zwierzęciem.
Marta Habrych
Promocja Zdrowia
Powiatowej Stacji
Sanitarno – Epidemiologicznej
w Brzegu