Żyję zdrowo, bo jem kolorowo

0
Reklama

Podczas zabawy dzieci wykazały się nie tylko doskonałą znajomością zasad zdrowego żywienia, ale także zdolnościami kulinarnymi. Natomiast w zawodach sportowych żaki zaprezentowały swój hart ducha i świetną sprawność ruchową.
W czasie, gdy jedni uczniowie realizowali się jako sportowcy, inni byli kucharzami. Przy specjalnie przygotowanych stoiskach tworzyli przepyszne owocowo-warzywne przysmaki, które swoim apetycznym wyglądem od razu przyciągnęły wszystkich uczestników zabawy. Rywalizujących uczniów bacznie obserwowały maluchy z brzeskich przedszkoli, które tuż po wakacjach dołączą do społeczności szkolnej.
Celem akcji środowej akcji było zorganizowanie „lekcji kulinarnej”, w trakcie której dzieci pogłębiły swoją wiedzę na temat prawidłowych nawyków żywieniowych. Ponadto uczniowie „trójki” dowiedzieli się, jakie korzyści płyną ze zdrowego stylu życia oraz jak żywność wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Właściwa dieta ważna jest zwłaszcza u dzieci, aby mogły prawidłowo się rozwijać. Spotkanie miało także za zadanie w praktyczny sposób przedstawić uczniom możliwości komponowania własnej diety. Jako urzędniczka, reprezentująca Agencję Rynku Rolnego bardzo się cieszę, że powstają takie inicjatywy.  Dają  nam one, rzetelny dowód na to, że mechanizmy przez nas wdrażane właśnie takie jak  „Owoce w szkole” czy  „Szklanka mleka”, nie są martwymi projektami. Mechanizmy te żyją, ewaluują, niosąc ze sobą pewne wartości i wiedzę, która ugruntowana u tak małych dzieci z pewnością zaowocuje w przyszłości. Sprawi, że dzisiejsi uczniowie jako dorośli ludzie, będą prowadzić zdrowy tryb życia i taki model kreować w swoich rodzinach – mówi gość honorowy imprezy, Kierownik Sekcji Informacji i Promocji OT ARR w Opolu Agnieszka Zagola.
Opolszczyzna jest liderem jeśli chodzi o uczestnictwo placówek oświatowych w naszych programach. Dla porównania zeszłoroczne statystyki wykazały, że  dzieci uczestniczących w programach w skali kraju było ok. 20%, natomiast na Opolszczyźnie aż 40%.
Program „Owoce w szkole” został wdrożony w 2007 roku. Wprowadzając go kierowaliśmy się doświadczeniami nabytymi podczas programu „Szklanka mleka”, który działa w placówkach oświatowych od 2004 roku. Każdy nowy program niesie ze sobą pewną niewiadomą, jednak szkoły coraz  aktywniej  włączają się w tę akcję. Sprawia to, że dzieci coraz chętniej jedzą owoce i warzywa, przekonując się, że zdrowe wcale nieznaczny niedobre. Jednocześnie pragnę zaznaczyć, iż pozytywne efekty tego projektu trudno byłoby uzyskać bez zaangażowania nauczycieli. Dobra współpraca z kadrą pedagogiczną daje nam możliwość pomyślnego wdrożenia i realizacji naszych założeń programowych.
Staramy się, by nasze programy promować czynnie, nie tylko zza urzędniczego biurka, ale właśnie uczestnicząc w takich akcjach jak ta środowa. Po prostu, aktywnie, radośnie i razem z dziećmi – dodaje pani kierownik.
 Impreza wypadła doskonale i z pewnością nie będzie ostatnią. Zadowolone i uśmiechnięte buzie dzieci były najlepszym dowodem na to, że akcje tego typu są bardzo potrzebne. Nie tylko dlatego, że dostarczają maluchom dużo radości i zabawy, lecz przede wszystkim uczą prawidłowego odżywiania i promują zdrowy styl życia.
Katarzyna Gęsiarz

Reklama