Czy żywność ekologiczna jest lepsza?

0
Obraz silviarita z Pixabay
Reklama
Reklama
Reklama

Każdy z nas wybierając się na zakupy spożywcze zastanawia się, czy faktycznie produkty oznaczone jako eko lub bio są lepsze i zdrowsze. Często produkty te są znacznie droższe od tradycyjnych. Co tak naprawdę zyskujemy kupują żywność ekologiczną? Czy faktycznie ma więcej zalet od tej tradycyjnej?

Odpowiedź na powyższe pytania nie jest prosta i zdecydowanie wymaga znacznego zgłębienia tematu. Każdy kto kupuje świadomie, tj. wybiera produkty dobrej jakości, a także Ci, którzy są na diecie lub chcą dbać o swoje zdrowie zastanawiają się, czy na pewno więcej korzyści przyniesie mu zakup żywności oznaczonej jako bio lub eko. Jak pokazują badania wielu ośrodków badawczych (polskich i zagranicznych), a także analizy instytucji konsumenckich, wskazują, że produkty eko często niczym nie różnią się od tych zwykłych. Właściwie prawie wszystkim poza ceną. Czy to prawda i czym zatem są produkty eko i bio?
Po pierwsze, należy pamiętać, że żywność ekologiczna może być produkowana wyłącznie przez gospodarstwa, firmy ekologiczne, tj. takie, które spełniają normy, wymogi prawne, posiadają certyfikaty i wiedzą jak taką żywność produkować. Artykuły spożywcze pochodzące z takich gospodarstw muszą zostać wyprodukowane bez użycia np. sztucznych nawozów, nie mogą być genetycznie modyfikowane, muszą być niepryskane, itd. Sporo wytycznych jest także co do hodowli zwierząt. Otóż w gospodarstwie ekologicznym zwierzęta powinny być np. hodowane na wolnym wybiegu i karmione dobrymi paszami. Te firmy ekologiczne, które żywność produkują jako przetwórcy nie mogą np. używać konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Tych wytycznych jest bardzo dużo, a co za tym idzie jednoznacznie można stwierdzić, że tak – żywność ekologiczna znacznie różni się od tej tradycyjnej.
Pamiętajmy też, że producenci, hodowcy i rolnicy chcący zyskać certyfikaty i pozwolenia muszą spełnić szereg wymogów. Na rynku jest jednak wielu nieuczciwych producentów, którzy posiadają np. własne oznaczenia, które umieszczane są na opakowaniach i mogą mylić konsumentów. Sprawdzajmy zatem jakie certyfikaty, oznaczenia są umieszczane i jakimi posługuje się dany producent – czy są ogólnokrajowe, czy są dziełem kreatywności producenta.
Dodajmy, że żywność z prawdziwie ekologicznych gospodarstw, czy hodowli ma znacznie lepsze właściwości i cechy. Owoce i warzywa – nieopryskane, niemodyfikowane – mają więcej witamin, są zdrowsze. Mięso z kolei – pozbawione m.in. śladowych składników niezdrowych pasz, hormonów, antybiotyków – jest smaczniejsze i również mniej szkodliwe dla zdrowia niż to – z tradycyjnych hodowli. Co więcej, nie będzie wpływać na drastyczne wzrosty poziomu cholesterolu.

Reklama - ciąg dalszy wpisu poniżej
Reklama
Reklama
Reklama

Dlaczego żywność i produkty eko zwykle są droższe?

To wynika wprost z tego, że producenci mają znacznie wyższe koszty. Nie mogą używać tanich i chemicznych oprysków, czy pasz, a zatem ich plony, czy ilość mięsa są mniejsze od zwykłych producentów. Wyższa cena ma zatem zagwarantować możliwość dalszej produkcji, a także zwrot poniesionych większych kosztów.

Zdrowy rozsądek

Przy wybieraniu produktów spożywczych należy przede wszystkim zachować zdrowy rozsądek. Jak ogromne znaczenie ma to, które mięso kupimy, bo jak wiadomo – to najtańsze będzie najmniej korzystne dla naszego organizmu i z pewnością znajdziemy w nim wiele konserwantów, wypełniaczy, a także innych szkodliwych substancji, tak jeśli chodzi o owoce i warzywa – nie trzeba się bać kupowania tych, które pochodzą ze zwykłych gospodarstw. Okazuje się bowiem, że polskie owoce i warzywa – w większości spełniają wszystkie normy co do np. pestycydów. Dodatkowo, wszystkie produkty rolników, zanim trafią do sklepów i na nasze stoły – muszą przejść wyśrubowane kontrole i spełniać bardzo restrykcyjne normy. Zatem jeśli nie możemy sobie pozwolić na owoce i warzywa ekologiczne – kupmy te zwykłe, najlepiej od lokalnego producenta.
Pamiętajmy, że na rynku, oprócz owoców i warzyw, są także inne produkty eko – makarony, mąki, miody, sosy, soki, przekąski, jaja, mleko – można wymieniać długo, bo jest ich bardzo dużo. Zanim którykolwiek wybierzemy – sprawdźmy, czy faktycznie ma dobry skład, czy rzeczywiście pochodzi z certyfikowanego gospodarstwa, czy firmy i czy różni się od produktu tradycyjnego szczególnymi walorami. Pamiętajmy, że często firmy oszukują konsumentów ekologicznie wyglądającą etykietą, pod którą otrzymujemy produkt, który jest droższy, a niczym nie różniący się od zwykłego.
Podsumowując, żywność ekologiczna ma zwykle korzystniejsze i lepsze cechy, smak, skład i inne walory, od tych tradycyjnych. Pochodzi bowiem od producentów, którzy muszą spełnić wiele norm i zasad produkcji. Bądźmy jednak świadomi – wybierajmy mądrze i sprawdzajmy, czy producent jest uczciwy.

Dofinansowane ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Opolu

Źródła:

  1. Portal gymbeam.pl – https://gymbeam.pl/blog/czy-zywnosc-ekologiczna-i-bio-jest-naprawde-lepsza-niz-zwykla-zywnosc/
  2. Blog to tylkoteoria.pl – https://www.totylkoteoria.pl/rolnictwo-ekologiczne-zywnosc-ekologiczna-bio/
  3. Portal akademiadietetyki.pl – https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/zywnosc-ekologiczna-zdrowsza-od-zywnosci-tradycyjnej/
  4. Portal zdrowiewpraktyce.pl – https://zdrowiewpraktyce.pl/odzywianie/czy-zywnosc-bio-rzeczywiscie-jest-lepsza-867.html
  5. Portal fabrykasily.pl – https://www.fabrykasily.pl/diety/czy-zywnosc-ekologiczna-jest-lepsza
Reklama
Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj