Kolejnym przystankiem w podróży po smakach dań europejskich w Restauracji „Wozownia” w Brzegu będzie Mołdawia. To niewielkie państwo, leżące na terenach historycznej Besarabii i tzw. Nadniestrza, które słynie z bogactwa smaków i pysznego wina. Przed nami wieczór z kuchnią mołdawską, który odbędzie się już w czwartek (27.02). Rezerwacje miejsc przyjmowane są już w „Wozowni”.
Na kuchnię mołdawską ogromny wpływ miały różne kultury – grecka, turecka, ukraińska, zachodnia, a także rosyjska. Miksy smaków, niecodzienne połączenia aromatyczne mogą mniej odważnych smakoszy nieco zadziwiać. Jedno jest jednak pewne – Mołdawia to prawdziwe królestwo smaków i nawet najbardziej wybredni miłośnicy jedzenia znajdą w mołdawskich menu coś dla siebie.
Na stołach obywateli Mołdawii często spotykamy ryby słodkowodne, wieprzowinę, wołowinę, ziemniaki i kapustę. Bardzo popularne są też produkty zbożowe oraz bryndza. Co ciekawe, w kraju tym niezwykle popularna jest kukurydza, która bardzo często wykorzystywana jest w kuchni. Generalnie, jedną z głównych zasad mołdawskich gospodyń domowych jest to, by kuchnia była niezbyt droga, ale możliwie zdrowa i niezwykle smaczna.
Mołdawianie często jedzą też takie warzywa jak: dynia, papryka, ciecierzyca, fasola szparagowa, bakłażan, pomidor, a także kalafior. Co ciekawe na stołach, często spotkać można popularną także w Polsce, nadziewaną paprykę. Dodatkowo, niezwykle smakowite są także mołdawskie pomidory faszerowane serem owczym (bryndzą). Będąc w Mołdawii każdy powinien spróbować miejscowego wina.
Z kuchnią mołdawską zapoznać się będzie można już niebawem w Restauracji „Wozownia” w trakcie Wieczoru Mołdawskiego, który zaplanowano na czwartek (27.02.2020) na godz. 18:00. Tradycyjnie, jak w przypadku wieczorków kuchni europejskich, kuchnia restauracji opracowała specjalne, czterodaniowe menu.
Na początek podana zostanie przystawka. Będzie nią cukinia grillowana ze świeżymi ziołami i farszem serowym (Dovlecel la gratar cu branza si ierburi proaspete). Kiedy nasze kubki smakowe zostaną pobudzone, przyjdzie czas na zupę. Mołdawianie bardzo lubią tradycyjny rosół, a także wszelkie zupy o kwaśnym smaku (podobne do naszego kapuśniaka). W „Wozowni” podana zostanie Chorba. To zupa na bazie bulionu z podrobów, fasoli i kapusty z dodatkiem kvass.
Następnie przyjdzie pora na danie główne – Crap prajit cu mamaliga czyli karpia pieczonego, duszonego w pomidorach z mamałygą (polentą z kaszy kukurydzianej). Na koniec podana zostanie Placinta czyli pyszny, słodki deser pieczony z twarożkiem i wiśniami.
Kto jest ciekawy smaków Mołdawii, ten jak najszybciej powinien zarezerwować miejsce na „Wieczór Mołdawski”. Dla przypomnienia, wydarzenie odbędzie się w czwartek (27.02) o godz. 18:00. Cena za udział w wieczorze wynosi jedynie 69 zł/os. i obejmuje wyżej opisane menu.
Rezerwacje miejsc przyjmowane są pod numerami telefonów: 77 416 51 99 i 786 869 098 (w godzinach otwarcia restauracji). Liczba miejsc ograniczona. Panorama Powiatu i portal Brzeg24.pl objęły wszystkie wydarzenia organizowane w Wozowni patronatem medialnym. Szczegóły znaleźć można na facebooku Wozowni – facebook.com/Wozownia.