Z radością informujemy, że nasza niezwykle utalentowana uczennica, Paulina Kliza z klasy 5 G, zdobyła drugie miejsce w prestiżowym konkursie IV Opolskiej Ligi Zawodowców 2025 w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Konkurs, który odbył się w dniu 25.03.2025 r., zgromadził najlepszych młodych profesjonalistów w tej dziedzinie.
Paulina, pod opieką swojej mentorki, pani Anety Wróbel, zaprezentowała wyjątkowe umiejętności kulinarne, wykonując pierogi o własnej recepturze, wykorzystując produkty, które finaliści otrzymali do dyspozycji. Jej talent, kreatywność oraz precyzyjne podejście do kuchni zostały docenione przez jury, co zaowocowało wysoką lokatą.
W ścisłej szóstce uczestników konkursu znalazła się również uczennica naszej szkoły, Oliwia Kuczera z klasy 4 C/G, której również składamy serdeczne gratulacje za wspaniałą postawę i udział w tak prestiżowej rywalizacji. Natomiast uczniowie Szkoły Branżowej I stopnia w zawodzie kucharz, Piotr Sobiegraj i Amelia Oborska, wzięli udział w prestiżowym konkursie kulinarnym organizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Opolu, przygotowując danie, które nawiązuje do tradycji kuchni Śląska Opolskiego.
Ich propozycja – „Śląska uczta” – to wyjątkowe połączenie smaków, w skład którego wchodzi klops, rolada z musem groszkowym w towarzystwie róży ziemniaczanej, otulone wiosennym sosem z akcentem chrzanowym. Tutaj opiekunem była również pani Anety Wróbel.
Uczniowie wykazali się nie tylko umiejętnościami kulinarnymi, ale również kreatywnością, prezentując danie, które doskonale oddaje charakter regionalnej kuchni. Dziękujemy Paulinie ,Oliwii , Piotrowi i Amelii za wspaniałą pracę i zaangażowanie. Obecnie czekamy na ogłoszenie wyników i trzymamy kciuki za ich sukces!
Aneta Wróbel


