Od piątku otwarte sauny, salony masażu i solaria. Aquaparki i siłownie dalej muszą czekać, podobnie jak gastronomia

0
fot. MOSiR

Od piątku do 28 lutego br., w ścisłym reżimie sanitarnym mogą działać m.in. sauny, salony masażu, solaria i salony odchudzające – wynika z zasad sanitarnych zamieszczonych na rządowej stronie gov.pl. Zamknięte pozostają aquaparki i siłownie, a restauracje mogą przygotowywać posiłki tylko na wynos.


Na rządowej stronie www.gov.pl poświęconej aktualnym zasadom i ograniczeniom w związku z koronawirusem, w piątek umieszczono obowiązujące od 12 lutego br. nowe wytyczne.
Zgodnie z nimi, do 28 lutego br. w ścisłym reżimie sanitarnym mogą wznowić działalność hotele, ale ich obłożenie nie może przekraczać 50 proc. Restauracje hotelowe mogą dostarczać posiłki tylko dla gości do pokoi.

Nadal obowiązuje zakaz działalności stacjonarnej gastronomii – możliwe jest oferowanie posiłków na wynos oraz w dowozie. Dodano, że w ścisłym reżimie sanitarnym mogą działać baseny, stoki, sauny, salony masażu, łaźnie tureckie, parowe, solaria i salony odchudzające. Aquaparki, siłownie, kluby i centra fitness pozostają zamknięte.

Jarosław Gowin: gastronomia będzie musiała się jeszcze uzbroić w cierpliwość

Gastronomia będzie musiała się jeszcze uzbroić w cierpliwość, w Europie będzie to zapewne jedna z ostatnich otwieranych branż – mówił w piątek wicepremier Jarosław Gowin. Jak dodał, resort pracuje nad nowymi rozwiązaniami dla biznesu w ramach Planu dla Pracy i Rozwoju.

W piątek (12.02), podczas czatu na profilu Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii na Facebooku szef resortu odpowiadał na pytania przesłane przez przedsiębiorców. Wiele z nich dotyczyło braku możliwości skorzystania z rządowej pomocy, a także lokali gastronomicznych.
Gowin przyznał, że ma świadomość, iż branża gastronomiczna jest jedną z najciężej dotkniętych przez pandemię. Jak mówił, zapowiedzi z większości krajów wskazują, że będzie to jedna z ostatnich branż otwieranych w Europie ze względu na trudności z zachowaniem dystansu i siedzeniem w lokalach bez masek. – „Wygląda na to, że gastronomia będzie musiała się jeszcze uzbroić w cierpliwość” – zaznaczył.

Na pytanie, kiedy zostanie zniesiony zakaz organizacji wesel, szef MRPiT odparł, że jest to bardzo trudne zagadnienie, bo nikt nie jest w stanie odpowiedzieć, jak będzie wyglądała przyszłość. – „W większym stopniu jest to pytanie do resortu zdrowia, bo to nie mój resort decyduje o obostrzeniach sanitarnych” – powiedział. 



źródło: Polska Agencja Prasowa