Słodki Dzień Otwartych Drzwi Cukrowni w Strzelinie

0
Reklama
Materiał wyborczy KOMITET WYBORCZY WYBORCÓW PRZYJAZNA GMINA DAMIAN MACHETA
Materiał wyborczy KOMITET WYBORCZY WYBORCÓW PRZYJAZNA GMINA DAMIAN MACHETA

Ile buraków cukrowych potrzeba, aby wyprodukować 1 kg cukru? Czym są wysłodki? Gdzie znajdowała się pierwsza cukrownia w Polsce? Na te i inne pytania będzie można uzyskać odpowiedź podczas Dni Otwartych Drzwi Cukrowni Strzelin, które odbędą się już 20 października. Odwiedzający obejrzą proces powstawania Cukru Królewskiego, spacerując po terenie fabryki pod opieką przewodników. Organizatorzy przygotowali również warsztaty robienia cukierków oraz stoiska z pokazami naukowymi dla najmłodszych.


Wszystkie atrakcje są bezpłatne, jednak ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje rezerwacja. Dla gości przewidziano również słodkie upominki!

Reklama - ciąg dalszy wpisu poniżej
Materiał wyborczy KOMITET WYBORCZY WYBORCÓW PRZYJAZNA GMINA DAMIAN MACHETA

Jesień to wyjątkowy okres dla Cukrowni w Strzelinie. Trwa kampania cukrownicza, której rozpoczęcie symbolizowało uroczyste rozpalenie pieca w cukrowni. Ogień nie zgaśnie przez blisko 5 kolejnych miesięcy, podczas których zakład będzie pracować na pełnych obrotach. Finalnym produktem będzie oczywiście, goszczący w naszych domach Cukier Królewski. To właśnie w tym gorącym dla fabryki okresie, zorganizowany zostanie Dzień Otwartych Drzwi Cukrowni Strzelin.

Po przedstawieniu najważniejszych faktów z historii blisko 150-letniej Cukrowni w Strzelinie, goście będą mieli rzadką okazję do obejrzenia zakładu produkcyjnego od środka. Przyjrzą się poszczególnym etapom pozyskiwania cukru, od transportu i wyładunku buraków po magazyny gotowego produktu. Doświadczeni przewodnicy, pracujący na co dzień w cukrowni odpowiedzą na nurtujące gości pytania.

Na zakończenie wycieczki organizatorzy przygotowali widowiskowe eksperymenty dla dużych i małych w mini laboratoriach naukowych. Uczestnicy dowiedzą się m.in. jak zobaczyć dwutlenek węgla, albo co stanie się z kwiatem zanurzonym w temperaturze – 200 stopni Celsjusza.

Każdy chętny będzie mógł również własnoręcznie przygotować słodkie lizaki, cukierki i pyszne karmelki. Na gości czekać będą pamiątkowe gadżety, a także uwielbiana przez wszystkich wata cukrowa.

Grupy, wyposażone w kaski i odblaskowe kamizelki, rozpoczną zwiedzanie o każdej pełnej godzinie, od 8:00 do 15:00. Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego obowiązują wcześniejsze zapisy telefoniczne pod numerem 608 642 850. W trosce o zapewnienie pełnego bezpieczeństwa odwiedzającym, na teren zakładu mogą wejść dzieci od 7 roku życia, wyłącznie pod opieką osoby dorosłej.

 

Reklama
Materiał wyborczy KOMITET WYBORCZY WYBORCÓW PRZYJAZNA GMINA DAMIAN MACHETA
Materiał wyborczy KOMITET WYBORCZY WYBORCÓW PRZYJAZNA GMINA DAMIAN MACHETA
Materiał wyborczy KOMITET WYBORCZY WYBORCÓW PRZYJAZNA GMINA DAMIAN MACHETA
Materiał wyborczy KOMITET WYBORCZY WYBORCÓW PRZYJAZNA GMINA DAMIAN MACHETA