Pieczenie domowego chleba i bułeczek nie jest trudne. Może być przyjemne, smaczne i co rano budzić nas zapachem świeżego pieczywa.
Pierwsze bochenki chleba wypiekano już 10 tysięcy lat temu. To dowód na to, że zajmuje on specjalne miejsce w życiu ludzi. I nie tylko pełni funkcję zaspokajania głodu, ale także jest elementem kultury i często przedstawia się go w formie symbolicznej.
Jak powstaje chleb dzieci z przedszkola miały okazję dowiedzieć się na warsztatach, które odbywały się w dniach 27.09 – 28.09. Myślą przewodnią zajęć było hasło „Od ziarenka do bochenka”, a główną atrakcją własnoręczne przygotowanie ciasta.
Podjęcie tego przedsięwzięcia miało na celu propagowanie walorów zdrowotnych i smakowych chleba wśród dzieci. Wszyscy z ogromnym zaangażowaniem pracowali, a uwieńczeniem tego działa była degustacja chleba i bułeczek.
Małgorzata Rozmus-Komborska