Dnia 30 października 2017 r. w Szkole Podstawowej w Łosiowie odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane prze Bank Żywności z Luboszyc w ramach projektu edukacyjnego „Kulinarnie mocni. Nie marnuj jedzenia ani wartości odżywczych”. Program ten ma zachęcić do gotowania smacznych i zdrowych potraw z prostych składników z wykorzystaniem ziół i przypraw. Jego celem jest również promocja właściwej diety i kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
Zajęcia prowadzone były przez specjalistkę do spraw żywienia – panią Weronikę Szumlak. W warsztatach uczestniczyli uczniowie klasy 4a z wychowawczynią.
Spotkanie rozpoczęło się pogadanką na temat potrzeby zdrowego i wartościowego odżywiania się. Pani dietetyk uświadomiła uczniom, jak ważna jest zbilansowana dieta. Prowadząca pokazała na konkretnych przykładach, ile łyżeczek cukru zawierają popularne napoje i przekąski. Nie obyło się bez rozmowy na temat konieczności spożywania warzyw i owoców. Dzieci dowiedziały się także jak z prostych składników, używając odpowiednich kompozycji ziół i przypraw, stworzyć smaczne i zdrowe dania.
Następnym etapem były zajęcia praktyczne. Dzieci z radością i wielkim zaangażowaniem pracowały w grupach przygotowując zdrowe przekąski i smaczne desery. Posiłki zawierały wyłącznie pełnowartościowe produkty jak np. świeże i suszone owoce, miód, pestki, nasiona, szpinak, zioła i przyprawy. Były one kolorowe, estetycznie wykonane i ładnie podane.
Zwieńczeniem była wspólna degustacja przygotowanych potraw.
Taka praktyczna forma edukacji to najlepszy sposób na promowanie właściwej diety. W miłej atmosferze dzieci mogły zdobywać nowe doświadczenia kulinarne, odkrywać nowe smaki, uczyć się pracy w grupie, a przy okazji dobrze się bawić.
Uczniowie i nauczyciele dziękują organizatorom za przeprowadzenie ciekawych zajęć i zapraszają ponownie.
Anna Jelenkowska