Różne oblicza plastiku

0
Obraz EKM-Mittelsachsen z Pixabay

Trudno zaprzeczyć, że plastik jest szkodliwy dla środowiska. Możliwości przetwarzania tego materiału są przecież bardzo ograniczone, a po zużyciu rozkłada się nawet do tysiąca lat. Często można się także spotkać z przekonaniem, że plastik jest toksyczny i nie powinien mieć kontaktu z żywnością. I faktycznie tak jest, ale tylko w przypadku niektórych jego rodzajów. I warto wiedzieć których, bo część z nich stanowi realne zagrożenie dla naszego zdrowia.

 

Na każdym plastikowym opakowaniu znajduje się niewielkie oznaczenie w kształcie trójkąta, w którego centrum znajduje się cyfra od 1 do 7. Właśnie ona jest kluczowa, ponieważ świadczy o rodzaju plastiku, z jakiego dane opakowanie jest stworzone. Co oznacza każda z cyfr?

1 – PET
Jeden z najczęściej używanych do produkcji opakowań na żywność plastików. Tworzy się z niego m.in. butelki oraz naczynia jednorazowe, ale też włókna syntetyczne polaru. Jest bezpieczny, choć niektóre ze źródeł donoszą, że woda w butelkach PET zawiera substancję o działaniu podobnym do estrogenów oraz że opakowań z tego plastiku nie powinno się wykorzystywać więcej niż jeden raz.

2 – HDPE
Plastik jeszcze bezpieczniejszy dla żywności niż PET i możliwy do powtórnego wykorzystania. Produkowane są z niego np. butelki na mleko. Używa się go również do wyrobu rur, opakowań na chemię gospodarczą oraz kontenerów.

3 – PVC
Plastik toksyczny, dlatego nie używa się go do produkcji opakowań przeznaczonych do przechowywania żywności. W zamian wytwarza się z niego m.in. rury, wykładziny czy sprzęt medyczny, taki jak strzykawki. Warto też pamiętać, że podczas spalania PVC wytwarzają się związki chemiczne, które są szkodliwe dla naszego zdrowia jeszcze bardziej niż cyjanek potasu.

4 – LDPE
Używany do produkcji np. foliowych torebek oraz opakowań na ketchup lub musztardę. Jest bezpieczny dla zdrowia, choć nie tak jak HDPE. Nie jest też odporny na wysokie temperatury, ale można go używać ponownie.

5 – PP
Znajdziemy go m.in. w kubkach na jogurty, opakowaniach na margarynę czy zakrętach do butelek. Podobnie jak HDPE jest jednym z najbezpieczniejszych rodzajów plastiku, choć nie można go podgrzewać do bardzo wysokich temperatur.

6 – PS
Ten plastik, którego najpopularniejszą odmianą jest styropian, może wydzielać substancje toksyczne, dlatego nie powinno się go wykorzystywać do produkcji opakowań na żywność. Mimo to można go znaleźć w jednorazowych naczyniach lub pojemnikach na jedzenie na wynos.

7 – inne
W tej kategorii znajduje się wiele toksycznych związków, w tym przede wszystkim BPA (bisfenol A). Zwiększa on prawdopodobieństwo zachorowania na depresję, schizofrenię i chorobę Alzheimera, a żywność po kontakcie z nim może zaburzyć układ nerwowy i hormonalny. Szczególnie jeśli podgrzejemy jedzenie przechowywane w pojemniku zawierającym BPA, ponieważ zwiększa to stopień przenikania tego związku do żywności.

Nie każde opakowanie oznaczone siódemką jest jednak niebezpieczne. Można być spokojnym, jeśli znajduje się na nim napis BPA Free lub BPA 0%. W takim przypadku dany pojemnik można też ponownie wykorzystać.
Świadomość, z jakiego plastiku wykonano pojemnik na żywność, to już duża przewaga w unikaniu toksycznych substancji. Ale sama znajomość rodzaju tworzywa nie zawsze wystarczy. Dlatego warto zwracać uwagę też na inne informacje, jakie można znaleźć na plastikowych opakowaniach, w tym przede wszystkim oznaczenia dotyczące dopuszczalnej temperatury, jakiej można je poddać, czy możliwości mycia w zmywarce. Nie jest to zbytek ostrożności, a działanie konieczne, by chronić swoje zdrowie.

Dofinansowane ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Opolu
Źródła: ulicaekologiczna.pl/recykling/plastik-plastikowi-nierowny